Imatran kaupungin perhepäivähoidon 40-vuotisjuhlan juhlapuhe

Imatran Kylpylä, Imatralla 5.10.2012

”Imatralainen lapsi tuo kotikuntaansa vahvan kuvan tulevaisuudesta. Lapsen ääni kiinnittyy osaksi yhteisöjen ääntä ja toimintaa. Lapsuus on ainutkertainen ja arvokas elämänvaihe. Lapsi rakentaa tulevaisuuttaan tämän päivän ratkaisuista ja lapsuudelle luoduista mahdollisuuksista. Terve, hyvinvoiva lapsuus ja nuoruus merkitsevät tervettä ja hyvinvoivaa aikuisuutta ja sillä on keskeinen merkitys yhteiskunnan tulevaisuudelle.”

Arvoisa perhepäivähoidon juhlaväki

Näin upeasti ovat Imatran päivähoidon toimijat kirjoittaneet seutukunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan vuonna 2005. Voiko hienommin ja arvokkaammin tuota tärkeää asiaa kirjoittaa.
Imatralla varhaiskasvatuksessa tehdään työtä suurella sydämellä ja asiantuntijuudella -  ja mikä hienointa, kaupungissamme ollaan myös toiminnoissa usein edellä kävijöitä, mikä kasvattaa näin luottamushenkilölle luottamusta ja tietoisuutta siihen, että varhaiskasvatuksessa halu kehittää toimintaa on istutettu sisäisesti sen organisaatioon.

Minulla on kaksi tytärtä ja molemmat ovat saaneet nauttia Imatralla hyvästä ja laadukkaasta perhepäivähoidosta – toinen kunnallisessa perhepäivähoidossa ja toinen kunnan hyväksymällä yksityisellä. Kun äiti tai isä, useimmiten äiti, jättää äitiysloman taakseen ja suuntaa töihin, ristiriitaiset tunteet pyörivät mielessä. Toisaalta haluaisi olla kotona vielä lapsen tai lapsien kanssa ja toisaalta, kun työtä on tarjolla, haluaisi mennä töihin.

Juuri tuossa tilanteessa mielessä risteilee monenlaisia ajatuksia, miten lapsi tulee viihtymään hoitopaikassa, millainen hoitotäti ja hoitopaikka on. Jääkö lapsi itkemään ja ei pysty sopeutumaan vai meneekö lapsi mielellään uuteen hoitopaikkaan. Kun äidillä on työhön lähtö esissä, mielestäni on aivan itsestään selvää, että perhepäivähoito on paras mahdollinen hoitopaikka pienelle lapselle. Imatralla alle 3-vuotiaat lapset hoidetaan pääsääntöisesti perhepäivähoidossa ja 3-6 -vuotiaat päiväkodeissa. Tämä on erittäin hyvä linjaus. 

Kun aloitin kirjoittamaan tätä puhetta, mietin mitä minulle tulee mieleen ensimmäiseksi perheemme kokemuksista Imatralla perhepäivähoidon asiakkaana ollessamme. Mieleen tuli: 

-          turvallisuus, kotiruoka, luottamus, kakkoskoti
-          säännöt, valvottua toimintaa, edullisuus
-          yhteisöllisyys ja papat

Se vain on niin, että mikään asia ei ole niin tärkeä vanhemmille, kuin tunne ja tieto siitä, että omat lapset voi jättää työvuoron ajaksi luotettavan hoito-tätin huomaan. Kun perhepäivähoitaja avaa oman kotinsa vieraiden lasten käyttöön, liittyy tuolloin myös perhepäivähoitajan oma perhe osaksi hoidettavien lasten arkea ns. kakkoskodissa.  Se on pelkästään hyvä asia ja luo vielä enemmän kodinomaisuutta tuohon tärkeään kaupungin tarjoamaan palveluun.  

Minusta oli ihanaa, kun molempien tyttärieni hoitopaikassa oli myös hoito-tätin aviomies eli pappa ja toisessa Kari-setä, jotka osallistuivat myös hoitotyöhön. Se lisäsi turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta vielä entisestään. Ensimmäisen tyttäreni hoitopappa oli huumorintajuinen veitikka, joka osasi sopivalla tavalla juksatakin lapsia, ettei niistä tullut turhan totisia - ja sekös meitä vanhempia nauratti.

Perhepäivähoitajat varmasti näkevät ja kuulevat kaikenlaista, kenties raskaitakin asioita perheistä. Perheet elävät kovien paineiden keskellä ja joskus saattaa tulla perheissä ylilyöntejä tai tapahtua jotain sellaista, että perheen elämä siirtyy sivuraiteilleen. Perhepäivähoitajat ehkä joutuvat joskus tilanteisiin, että äiti pyytää neuvoa tai lapsi oireilee. Näihin on jollain tasolla hyvä puuttua heti, sillä jos tilanteet jatkuvat pitkään, ne kriisiytyvät ja silloin hoitomuodot ovat myöhemmin paljon järeämpiä. Minä luotan täysin perhepäivähoitajiemme ammattitaitoon myös tässä asiassa. Sillä loppuen lopuksi, nykyisin voi olla äitejä tai isiä jotka tarvitsevat apua tai ainakin opastusta siihen, mihin tai kehen voisi ottaa yhteyttä.

Me tiedämme sen, että lasten ja nuorten ongelmat ovat myös kunnan talouden ongelmia – rehellisesti sanottuna. Me olemme oppineet edellisestä lamasta, kun leikkasimme 90-luvun alussa kouluterveydenhuollosta – se oli hyvin lyhytnäköistä. Oli kuitenkin hienoa lukea, että taas kertaalleen Imatralla ollaan reagoitu tähänkin ja tästä oppineena.

Imatra on saanut valtakunnallisestikin hyvää palautetta. THL on julkaissut kuntien päättäjille suunnatun oppaan ”Lapsi kasvaa kunnassa”. Se on asiallinen opas ja erityisesti siinä ilahduttaa se, että Imatran kehittämistyö on otettu huomioon seuraavasti:

”Kunnissa, joissa on seurattu eri sektoreille sijoittuvien, lakien turvaamien erityispalveluiden yhteiskustannuksia viime vuosikymmenen ajan, kuten esimerkiksi Imatralla ja Turussa, on todettu niiden nousseen jyrkästi ja vääjäämättömästi. Imatralla saatiin aikaan käänne kohti säästöä lisäämällä samanaikaisesti neuvoloiden kotikäyntipalvelua ja ehkäisevää lastensuojelua. Jo yhden lapsen sijoituksen keskimääräisillä vuosikustannuksilla voi palkata uuden sosiaalityöntekijän vuodeksi, jolloin ongelmia voi ratkoa ennen kuin ne kärjistyvät huostaanottotarpeeksi.” 

No, näinhän se on – ennakointi on kaikessa a ja o. Onneksi meikin luottamushenkilöt olemme sen sisäistäneet ja haluamme tukea sitä omalta osaltamme vahvasti.

Perheet tarvitsevat kunnallista perhepäivähoitoa edelleenkin. Se on yksi tärkeimmistä kunnan peruspalveluista. Siihen ei ole tulossa muutosta. Mutta hyvä on myös se, että kunnan oman palvelutuotannon lisäksi on tarjolla yksityistä perhepäivähoitoa. Laatueroja ei kuitenkaan saa olla ja kunnan tehtävänä on pitää huolta siitä, että kunnan hyväksymä yksityinen palvelu on yhtä hyvää kuin kunnan omakin. Meillä on tarkat kriteerit ja toimintaohjeet ja niiden mukaan tulee toimia molemmissa. 

Kuten olen todennut monessa aikaisemmassakin puheessa, Imatran kaupunki on hyvät palvelut tarjoava, nopeasti reagoiva, kehittyvä ja askeleen edellä toiminnoissaan oleva kuntaorganisaatio. Myös perhepäivähoidon osalta te olette toimineet samoin, vähän edellä aikaamme ja kehityksen kärjessä. Minä olen levollinen lastemme päivähoidon suhteen. Meillä asiantuntijat tietävät mitä tekevät ja tavoitteena on aina ja vain laadukas ja kodinomainen päivähoitopaikka sitä tarvitseville.

”Pienen ihmisen arvo on mittaamaton. Askeleena kohti tulevaisuutta lasta kunnioittaen Imatralla istutettiin omenapuutarha Vuoksen rannalle. Jokainen vuonna 2000 syntynyt lapsi sai oman puunsa. Nyt, vuonna 2012, puut ovat jo kasvaneet hyvään mittaan ja lapset saavat napostella omia omppujaan kavereidensa kanssa”

Kiitos teille pitkäjännitteisestä ja hyvästä työstä – ja onnittelut 40-vuotisesta toiminnasta. Ja haluan sanoa vielä loppuun lainatakseni Jorma Uotisen käyttämää sanontaa:
”Tämä ei ollut vain mitään juhlapuhetta vaan täyttä törinää”.

Minusta olette arvostuksemme ansainneet, kiitos kuuluu teille.

Tiina Wilén-Jäppinen, Imatran kaupunginvaltuuston pj.